skip to Main Content

GIZ provodi dio EU4Business projekta koji je usmjeren na podršku razvoju u izvozno-orijentisanim sektorima.

4,5 miliona eura bespovratnih sredstava dostupno je za jačanje konkurentnosti firmi i uklanjanje poslovnih barijera. Bespovratna sredstva su namijenjena za uvođenje inovacija, poboljšanje inovacijskih kapaciteta i digitalizaciju firmi – kako bi se povećala njihova konkurentnost na domaćem i stranim tržištima.

1,5 miliona eura dostupno je za podršku pojedinačnim firmama u svrhu povećanja izvoza, stvaranja novih radnih mjesta i jačanja inovativnih kapaciteta. Javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata za pojedinačna mikro, mala i srednja poduzeća (MMSP) je najavljen za novembar 2019. godine.

3 miliona eura bespovratnih sredstava dostupno za izvozna partnerstva. Javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata za partnerstva u oblasti izvozno-orijentisanih sektora objavljen je 02.07.2019. godine i traje do 16:00, 30.08.2019. godine. 

Ova sredstva će podržati projekte kojima se podstiču:

  • Inovacije: sposobnost dodavanja vrijednosti proizvodima/uslugama putem novih pristupa
  • Saradnja: zajednički napori sektorskih aktera unutar poslovnih mreža, klastera, i sl.
  • Digitalizacija: korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija
  • Poslovno okruženje: dostupnost usluga za razvoj poslovanja koje se bave prethodno navedenim temama (inovacije, saradnja, digitalizacija)

Inovacija zahtijeva kontinuirano ulaganje u tehnologiju, upravljačke pristupe i vještine zaposlenih. Mikro, mala i srednja poduzeća (MMSP) koja međusobno razmjenjuju znanje i – gdje je to moguće – investiraju zajedno, moći će smanjiti troškove inovacija i ubrzati njihov razvoj (zajedničke investicije u npr. u centre za obuku, laboratorije za testiranje standarda kvalitete, i sl.). Stoga, ovaj poziv podržava partnerstva umjesto pojedinačnih podnosilaca zahtjeva.

Krajnji korisnici bit će MMSP i poduzetnici. Rezultati provedenih projekata će se mjeriti sa povećanjem broja novih radnih mjesta, s posebnim naglaskom na žene i mlade, povećanjem izvoza kod podržanih MMSP-a, novim uslugama poslovnog razvoja te njihovom upotrebom od strane krajnjih korisnika, kao i uklonjenim preprekama za inovacije i rast.

Projektne ideje moraju se odnositi na jedan od slijedećih ekonomskih sektora:

  • Metaloprerađivačka i mašinska industrija
  • Drvoprerada
  • Informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)

MMSP-ovi regitrovani u sektorima plastike i elektroindustrije su prihvatljivi u okviru ovog poziva, ukoliko implementiraju projekte u metaloprerađivačkoj i mašinskoj industriji. IKT je prihvatljiv kao međusektorski element u okviru ovog poziva (u kombinaciji sa jednim od ciljanih proizvodnih sektora).

Poziv podržava razvoj privatnog sektora u BiH. Stoga, podnosioci prijava (vodeći i ko-aplikanti) moraju biti registrirani kao pravna lica u BiH (prije 01.01.2016.godine). Prihvatljivo područje je cjelokupna teritorija BiH. Više detalja o podobnosti možete naći u Smjernicama za podnosioce zahteva, koje su dostupne putem aplikacionog portala: eu4business.ba

Preporučujemo vam da se registrujete kako bi mogli primati e-mailove sa obavještenjima o ovom pozivu.

Back To Top