skip to Main Content

GIZ provodi dio EU4Business projekta koji je usmjeren na podršku razvoju u izvozno-orijentisanim sektorima.

4,5 miliona eura bespovratnih sredstava dostupno je za jačanje konkurentnosti firmi i uklanjanje poslovnih barijera. Bespovratna sredstva su namijenjena za uvođenje inovacija, poboljšanje inovacijskih kapaciteta i digitalizaciju firmi – kako bi se povećala njihova konkurentnost na domaćem i stranim tržištima.

1,5 miliona eura dostupno je za podršku pojedinačnim firmama u svrhu povećanja izvoza, stvaranja novih radnih mjesta i jačanja inovativnih kapaciteta. Javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata za pojedinačna mikro, mala i srednja poduzeća (MMSP) je najavljen za novembar 2019. godine.

3 miliona eura bespovratnih sredstava dostupno za izvozna partnerstva. Javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata za partnerstva u oblasti izvozno-orijentisanih sektora objavljen je 02.07.2019. godine i trajao je 30.08.2019. godine. 

Ova sredstva će podržati projekte kojima se podstiču:

  • Inovacije: sposobnost dodavanja vrijednosti proizvodima/uslugama putem novih pristupa
  • Saradnja: zajednički napori sektorskih aktera unutar poslovnih mreža, klastera, i sl.
  • Digitalizacija: korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija
  • Poslovno okruženje: dostupnost usluga za razvoj poslovanja koje se bave prethodno navedenim temama (inovacije, saradnja, digitalizacija)

Inovacija zahtijeva kontinuirano ulaganje u tehnologiju, upravljačke pristupe i vještine zaposlenih. Mikro, mala i srednja poduzeća (MMSP) koja međusobno razmjenjuju znanje i – gdje je to moguće – investiraju zajedno, moći će smanjiti troškove inovacija i ubrzati njihov razvoj (zajedničke investicije u npr. u centre za obuku, laboratorije za testiranje standarda kvalitete, i sl.). Stoga, ovaj poziv podržava partnerstva umjesto pojedinačnih podnosilaca zahtjeva.

Krajnji korisnici su MMSP i poduzetnici. Rezultati provedenih projekata će se mjeriti sa povećanjem broja novih radnih mjesta, s posebnim naglaskom na žene i mlade, povećanjem izvoza kod podržanih MMSP-a, novim uslugama poslovnog razvoja te njihovom upotrebom od strane krajnjih korisnika, kao i uklonjenim preprekama za inovacije i rast.

Projektne ideje moraju se odnositi na jedan od slijedećih ekonomskih sektora:

  • Metaloprerađivačka i mašinska industrija
  • Drvoprerada
  • Informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)

MMSP-ovi regitrovani u sektorima plastike i elektroindustrije su prihvatljivi u okviru ovog poziva, ukoliko implementiraju projekte u metaloprerađivačkoj i mašinskoj industriji. IKT je prihvatljiv kao međusektorski element u okviru ovog poziva (u kombinaciji sa jednim od ciljanih proizvodnih sektora).

Poziv podržava razvoj privatnog sektora u BiH. Stoga, podnosioci prijava (vodeći i ko-aplikanti) moraju biti registrirani kao pravna lica u BiH (prije 01.01.2016.godine). Prihvatljivo područje je cjelokupna teritorija BiH. Više detalja o podobnosti možete naći u Smjernicama za podnosioce zahteva, koje su dostupne putem aplikacionog portala: eu4business.ba

Preporučujemo vam da se registrujete kako bi mogli primati e-mailove sa obavještenjima o ovom pozivu.

EU4Business tim će vam slati samo infomacije o projektu i javnim pozivima, a Vaše adrese neće biti proslijeđene trećim stranama, odnosno nekome drugome izvan projekta. Ukoliko više ne želite primati ove informacije, možete se odjaviti tako što ćete kliknuti na unsubscribe dugme na bilo kojem primljenome e-mailu. Također Vas obavještavamo da će Vaše e-mail adrese biti izbrisane iz našeg registra po završetku provođenja EU4Business projekta 2022. godine.

Back To Top