skip to Main Content
Javni Poziv Za Učešće U Programu Obuke Za Pripremu I Ocjenu Poslovnih Planova U Poljoprivredno-prehrambenom Sektoru U Okviru Projekta EU4Business

Javni poziv za učešće u programu obuke za pripremu i ocjenu poslovnih planova u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u okviru projekta EU4Business

Projekat “Konkurentnost i inovacije: Lokalne razvojne strategije – EU4Business” je četverogodišnja inicijativa (2018-2022) koja je finansirana primarno od strane Evropske Unije (EU) u okviru Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA). Projekat sprovode Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih Nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO). UNDP je odgovoran za provedbu aktivnosti iz oblasti poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja.

U sklopu projekta predviđen je fond od blizu 6 miliona KM za jačanje konkurentnosti i uvođenje inovacija u velikim lancima vrijednosti poljoprivredno-prehrambene industrije i podršku diverzifikaciju ruralne ekonomije, koji će se realizirati kroz tri mjere: (i) podrška investicijama u primarnoj proizvodnji, namijenjena poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i malim i srednjima preduzećima, (ii) podrška investicijama za preradu i marketing, namijenjena zadrugama i malim srednjim produžecima aktivnim u preradi i proizvodnji prehrambenih proizvoda, te (iii) podrška investicijama za provedbu lokalnih razvojnih strategija sa fokusom na diverzifikaciju ruralne ekonomije, namijenjena lokalnim upravama i lokalnim akcionima grupama i njihovim partnerima.

Kako bi se efikasno realizirale mjere podrške, projekat EU4Business planira održati radionicu savjetodavcima u poljoprivredno – prehrambenoj industriji i konsultantima koji se bave izradom poslovnih planova za projekte. Svrha obuke je stvaranje mreže savjetodavaca i konsultanata koja će biti dostupna poljoprivrednim proizvođačima, zadrugama i prerađivačima kako bi se podržali potencijalni korisnici u procesu pripreme i izrade poslovnih planova, te podnošenja prijave za bespovratna sredstva.

Projekat EU4Business poziva potencijalne savjetodavce/konsultante da učestvuju u programu obuke za pripremu i izradu poslovnih planova koja će ukupno trajati 15 radnih dana u vremenskom periodu od 3 mjeseca. Obuci će prisustvovati i članovi operativne radne grupe partnerskih institucija koji su imenovani od strane državnih i entitetskih ministarstava za učešće u procesu evaluacije poslovnih planova i odabira korisnika.

Obuka će se održati u periodu mart – maj 2020. godine kroz 4 različita modula:

  • Poslovne finansije i osnove računovodstva (trajanje modula 3-4 dana);
  • Poslovno planiranje: Izrada poslovnog plana u skladu sa EU praksama prilikom pristupa fondovima za ruralni razvoj (nefinansijski aspekt poslovanja) (trajanje modula 3-4 dana);
  • Poslovno planiranje: Izrada poslovnog plana u skladu sa EU praksama prilikom pristupa fondovima za ruralni razvoj (finansijski aspekt poslovanja) (trajanje modula 3-4 dana);
  • Kontrola i evaluacija poslovnog plana (trajanje modula 2-4 dana).

UNDP će snositi troškove obuke, ručka i osvježenja, dok troškove prevoza i smještaja snose učesnici obuke. O tačnom terminu i mjestu održavanja obuke ćemo Vas naknadno informisati.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 20. februar 2020. godine do 17:00 sati. Prijave koje pristignu nakon navedenog roka neće biti uzete u razmatranje.

Sve prijave, uključujući i prateću dokumentaciju (u PDF formatu), se podnose elektronskim putem na email adresu registry.ba@undp.org, sa navedenim naslovom: „Projekat EU4Business: Prijava za učešće u obuci za izradu poslovnih planova“.

Prilikom selekcije kandidata, prednost će se dati kandidatima koji imaju dovoljno predznanje ali nemaju dovoljno iskustva u izradi poslovnih planova. Također, projekat će nastojati da odabrani savjetodavci/konsultanti srazmjerno pokrivaju čitavo područje Bosne i Hercegovine, kako bi se omogućio adekvatan pristup savjetodavnim uslugama u svim dijelovima zemlje.

Odabrani kandidati su obavezni pohađati sve navedene module jer je obuka koncipirana tako da se znanje nadograđuje kroz različite module.

Vaša prijava treba da sadrži sljedeće dokumente: (i) Prijavni obrazac; (ii) pismo namjere koje uključuje informacije o Vašem prethodnom znanju i motivima Vašeg učešća u ovoj obuci i (iii) najnovija biografija (CV).

Tokom trajanja javnog poziva, sva dodatna pitanja se mogu dostaviti putem elektronske pošte na registry.ba@undp.org, sa predmetom poruke: „Projekat EU4Business: Prijava za učešće u obuci za izradu poslovnih planova“.

Prijavni obrazac za učešće u programu obuke za pripremu i ocjenu poslovnih planova

Komentariši

Back To Top